خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم با کادر مجرب و درمانگران و همچنین تجهیزات روز دنیا در پی بهبود کیفیت زندگی افراد دارای اختلال طیف اوتیسم هستند. هدف نهایی در این خیریهها ارائه انواع خدمات درمانی برای خانوادههایی با فرزند اوتیسم است که توانایی مالی کافی برای درمان کودک خود را ندارند. اوتیسم اختلالی است که معمولا هزینههای زیادی را به خانواده تحمیل میکند. برای همین حضور این خیریهها در جوامع بار بزرگی را از دوش والدین و خانوادههای اوتیسم برمیدارد.
خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم با ارائه انواع خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی، مشاوره و بازیدرمانی به کودک کمک میکنند تا مهارتهای خود را تقویت کرده، نقاط ضعف خود را بهبود بخشیده و در نهایت استقلال بیشتری در زندگی داشته باشد. بهبود این مهارتها از یک طرف اعتماد به نفس کودک را در جامعه افزایش میدهد، آسودگی و خاطرجمعی خانواده و بخصوص والدین را به همراه دارد و در نهایت کیفیت زندگی فرد را بالا میبرد.
منظور از خیریه های حامی توانبخشی چیست؟
توانبخشی به صورت کلی به اقدامات و فعالیتهای مستمر و هماهنگ از خدمات پزشکی، پیراپزشکی، اقتصادی، اجتماعی و کاری گفته میشود که برای درمان، بهبود و یا ارتقای کیفیت زندگی افراد کمتوان و ناتوان انجام میشود. در کلیه اقدامات توانبخشی تلاش بر این است که به افراد کمک شود تا بتوانند یک زندگی مستقل در جامعه داشته باشند. توانبخشی شاخهای از علوم پزشکی است و به افرادی که در هر حوزهای به هر دلیلی ناتوانی دارند، کمک میکند تا زندگی بهتری داشته باشند. در توانبخشی از درمان دارویی استفاده نمیشود و کمک به شیوههای مشاوره و کمک جسمانی و آموزشی ارائه میدهد. برای همین سرعت درمان نیز کندتر است.
در مراکز توانبخشی هدف نهایی دستیابی فرد به استقلال است تا بتواند کارهای روزمره خود را به تنهایی و یا با حداقل کمک انجام دهد. یکی از انواع مراکز توانبخشی، مراکز خیریهای هستند که این خدمات را با پشتیبانی مالی خیرین ارائه میکنند. مثلا در حوزه اوتیسم، با توجه به هزینه بالایی که این اختلال به خانوادهها وارد میکند، وجود خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم در جامعه اهمیت زیادی دارد.
کاربرد خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم
خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم در ابتدا اطلاعات لازم را از فرد یا خانواده او کسب میکنند تا اولویتها و اهدافشان روشن شود. مسئولین خیریه با مشاورههای مختلف نیازهای فرد اوتیسم را شناسایی کرده و بر اساس اولویتها برنامهریزی میکنند. یکی از اهداف عمده اکثر خانوادههای دارای فرزند اوتیسم، توانایی انجام کارهای روزمره و همچنین برقراری ارتباط سازنده با دیگران است. متخصصین در موسسه خیریه اوتیسم همچنین انواع تستها و آزمونهای تخصصی را هم انجام میدهند تا به دید دقیقی درخصوص وضعیت فرد برسند.
یکی از کارکردهای دیگر خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم پیدا کردن استعدادها و تواناییهای مراجعین است. این اقدام به فرد کمک میکند تا قابلیتهای خود را بشناسد و با پرورش آنها در آنها مهارت پیدا کند. افزایش توانمندی و مهارت همچنین به فرد اوتیسم کمک میکند تا اعتماد به نفس بیشتری پیدا کند و همین به حضور پررنگتر او در اجتماعات منجر خواهد شد.
انواع خدمات خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم چیست؟
خدمات خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم بسته به نیاز مخاطب خود متفاوت خواهد بود. گفتاردرمانی یکی از شیوههای درمانی رایج است که برای افراد دارای اختلال طیف اوتیسم معمولاً توصیه میشود. گفتار درمانی به مشکلات گفتار و زبان و بلع پرداخته و روی تکلم فرد هم کار میکند. یکی از خدمات رایج دیگر این مراکز کاردرمانی است. کاردرمانی به تقویت مهارتهای حرکتی و عملکرد یکپارچگی حسی که از چالشهای رایج کودکان اوتیسم است میپردازد. کاردرمانگر با ابزارها و وسایل کاربردی به فرد آموزش میدهد تا بتواند از وسایل درست استفاده کند.
در خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم انواع کاردرمانیهای ذهنی و جسمی ارائه میشود. مثلا یکسری تمرینات فیزیکی برای تقویت قدرت عضلانی و مهارتهای حرکتی درشت و ریز فرد بهکار گرفته میشود. همچنین از بعد ذهنی نیز کاردرمانی تلاش دارد تا مهارتهای شناختی و ذهنی فرد را تقویت کند. یکی از خدمات محبوب کودکان در خیریههای توانبخشی اوتیسم، بازیدرمانی است. بازی کردن محبوبترین فعالیت کودکان است و این شیوه درمانی به صورت موثری در پی بهبود انواع مهارتها صرفا با بازیهای هدفمند است.
نتیجهگیری
خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم مراکزی ارزشمند هستند که به خانوادهها کمک میکنند با توجه به هزینههای بالای اوتیسم، در راستای بهبود زندگی فرزند خود اقدام کنند. این خیریهها که عموماً به صورت خصوصی اداره میشوند، به پشتیبانی مالی خیرین وابسته بوده و برای بقا نیاز دارند تا اعضای جامعه دستبهدست هم دهند و از آنها پشتیبانی کنند.
شیوههای مختلفی نیز برای اعتبارسنجی انواع خیریه های حامی توانبخشی اوتیسم وجود دارد. یکی از این شیوه حضور در مراکز و مشاهده خدمات به صورت فیزیکی است. خیرین با کمک به مراکز خیریه توانبخشی اوتیسم تنها به ارتقای کیفیت زندگی جامعه اوتیسم کمک نمیکنند، بلکه کمک به خیریههای اوتیسم، گامی است به سوی افزایش توسعهیافتگی و پیشرفت کشور. هرچقدر افراد اوتیسم توانمندتر شده و کیفیت زندگی بهتری داشته باشند، میتوانند نقش موثرتری نیز در پیشرفت کشور و هدایت آن در مسیر توسعه داشته باشند.