یادگیری مشاهده ای چیست؟ یکی از موانع اصلی یادگیری که بسیاری از کودکان اوتیسم با آن روبرو هستند، فقدان مهارتهای یادگیری مشاهدهای است. یادگیری مشاهدهای مستلزم هماهنگی کارکردهای شناختی و پردازش اطلاعات اجتماعی است. کارکردهای شناختی شامل حوزههای ادراک، حافظه، یادگیری، توجه، تصمیمگیری و تواناییهای زبانی است. ما دلیلی را بررسی خواهیم کرد که چرا کودکان اوتیسم فقط با مشاهده برای یادگیری تلاش میکنند.
یادگیری مشاهده ای چیست؟
یادگیری مشاهدهای روشی از یادگیری است که در آن افراد رفتار، نگرشها یا عبارات عاطفی شخص دیگر را مشاهده و مدل میکنند. به گفته آلبرت بندورا، روانشناس آمریکایی، لازم نیست مشاهده کننده از این رفتار تقلید کند. او به سادگی میتواند از آن درس بگیرد. یادگیری مشاهدهای جنبه مهمی از نظریه یادگیری اجتماعی بندورا است.
مطلب پیشنهادی: ردیابی چشمی در کودکان اوتیسم; چشمهای کودک بازگو کننده ابتلا به ASD
چهار پیش نیاز برای مشاهده رفتار
- توجه
- حفظ
- بازتولید
- انگیزه
پیش نیاز یادگیری مشاهده ای:
-
توجه
برای یادگیری مشاهدهای، باید به رفتار هدف توجه کنید. خیلی چیزها میتوانند بر توجه شما تأثیر بگذارند. اگر خسته، مریض یا حواسپرت هستید، این رفتار را یاد نخواهید گرفت یا تقلید نمیکنید. ویژگیهای آن چیزی که میخواهید یاد بگیرید نیز مهم است. ورزشکاران و بزرگسالان موفق تأثیر زیادی دارند.
-
انگیزه
یادگیری مشاهدهای به شدت تحت تاثیر انگیزه است. بدون انگیزه دلیلی برای تقلید رفتار، توجه، حفظ و بازتولید کافی نخواهد بود. بندورا عوامل انگیزشی مختلفی را برای تقلید شناسایی کرد که شامل تقویت مدل برای رفتار، دریافت مشوقها یا تقویت مدل است. این عوامل میتوانند به عنوان انگیزههای منفی نیز عمل کنند. مثلا اگر مشاهدهکننده بداند که مدل بهخاطر این رفتار تنبیه یا تهدید شده است، احتمال تقلید از آن کاهش مییابد.
نمونههای یادگیری مشاهدهای
موارد زیر نشان میدهد یادگیری مشاهدهای رخ داده است.
کودکی به والدین خود نگاه میکند که لباسهای شسته شده را تا میکند. او بعداً مقداری لباس برمیدارد و تا کردن لباس را تقلید میکند. کودکی میبیند که همکلاسیاش به خاطر کتک زدن بچه دیگر دچار مشکل میشود. او از مشاهده این تعامل یاد میگیرد که نباید دیگران را بزند. گروهی از کودکان مخفیکاری میکنند. یک کودک به گروه ملحق میشود و مطمئن نیست که چه کاری انجام دهد. پس از مشاهده بازی سایر کودکان، او به سرعت قوانین اساسی را یاد میگیرد و به آن می پیوندد.
عوامل موثر بر یادگیری مشاهده ای
تحقیقات بندورا نشان میدهد که عوامل مختلفی میتواند احتمال تقلید رفتار را افزایش دهند. احتمال تقلید بیشتر هنگامی که:
- شخصیت هایی که به عنوان افرادی خونگرم و مهربان تلقی میشوند
- افرادی که برای رفتار خود پاداش دریافت میکنند
- کسانی که در زندگی ما موقعیتهای اقتدار دارند
- آنهایی که سن، جنسیت و علایق مشابهی با ما دارند
- افرادی که ما به آنها نگاه میکنیم یا دارای جایگاه اجتماعی بالاتری هستند
- زمانی که برای تقلید رفتار در گذشته پاداش دریافت کردهایم
- هنگامی که افراد به دانش یا تواناییهای خود اعتماد ندارند
- زمانی که وضعیت نامشخص یا ناآشنا باشد
روشهای استفاده از یادگیری مشاهده ای در دنیای واقعی
-
یادگیری رفتارهای جدید:
یادگیری مشاهدهای معمولاً به عنوان یک روش عملی برای آموزش مهارتهای جدید به افراد استفاده میشود. شامل مشاهده والدین خود در حال انجام یک کار یا دانشآموزانی که معلم را در حال نمایش یک مفهوم مشاهده میکنند.
-
تقویت مهارتها:
یادگیری مشاهدهای روشی مهم برای تقویت رفتارها است. مثلا وقتی دانشآموزی شاهد است که دانشآموز دیگری به دلیل بالا بردن دست خود در کلاس پاداش دریافت میکند، زمانی که سؤالی برایش پیش میآید بیشتر تمایل دارد که دست خود را بلند کند.
-
به حداقل رساندن رفتارهای منفی:
یادگیری مشاهدهای تأثیر بسزایی در کاهش رفتارهای نامطلوب یا منفی دارد. مثلا مشاهده اینکه دانشآموز دیگری به دلیل انجام ندادن یک کار به موقع مورد محرومیت قرار میگیرد، احتمال اینکه فرد مشاهدهکننده به سرعت کار خود را به پایان برساند افزایش میدهد.
کودکان اوتیسم چه سبک یادگیری دارند؟
آنها تمایل به داشتن مهارتهای دیداری قوی دارند.زیرا کودکان اوتیسم تمایل دارند به جای تمرکز بر روی جزئیات، روی کل تمرکز کنند. کودکان اوتیسم اغلب یادگیرندگان دیداری هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که اطلاعات تصویری طولانیتر هستند و نسبت به اطلاعات گفتاری و شنیدهای ملموستر هستند.
کودکان اوتیسم در هنگام یادگیری با چه چالش هایی مواجه می شوند؟
فعالیتهای مدرسه بهویژه برای دانشآموزان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم چالشبرانگیز است.چالش ها در تعاملات اجتماعی، محیطهای پر سروصدا یا بینظم، تحریک شدید حسی و تغییرات در روالهای مورد انتظار میشود وجود دارد.
تعاملات اجتماعی برای کودکان اوتیسم دشوار است. برای آنها درک نشانههای ارتباطی غیرکلامی مانند حالات چهره و زبان بدن، تفسیر یا پاسخ دادن به لحن صدای یک نفر یا انحرافاتی که هنگام صحبت استفاده میشود مشکل است. محیطهای پرسروصدا یا بینظم نیز میتواند برای دانشآموزان اوتیسم بسیار گیجکننده باشد. آنها نمیتوانند به خوبی صدای پس زمینه را مسدود کنند و به راحتی حواسشان پرت میشود.
تحریک شدید حسی میتواند چالش بزرگی برای کودکان اوتیسم باشد، صداهای بلند، نورهای روشن و سایر عوامل محیطی میتوانند باعث واکنش بیش از حد تحریک شوند. یادگیری مشاهدهای یکی از راهبردهایی است که به کودکان اوتیسم کمک میکند تا با تحریکات شدید حسی کنار بیایند. از طریق یادگیری مشاهدهای، رفتار کودک بر اساس شخص دیگری که بهتر میتواند تغییرات حسی در روالهای مورد انتظار را تحمل کند، الگوبرداری میشود.
کودکان اوتیسم در چه نوع محیطهای آموزشی موفقتر هستند؟
کودکان اوتیسم در یک محیط ساختاریافته و قابل پیشبینی رشد میکنند. روالها را زودتر تنظیم کنید و تا حد امکان آنها را ثابت نگه دارید. در دنیایی که دائماً در حال تغییر است، روال و ساختار، راحتی و حمایت زیادی را برای کودک در طیف اوتیسم فراهم میکند.
دوست اوتیسم میکوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان مبتلا به اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک مبتلا به اتیسم خود دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۱ و ۰۲۱۸۸۶۱۶۹۳۲ ، با ما در ارتباط باشید.