اختلال طیف اوتیسم در مردان سه تا چهار برابر بیشتر از زنان تشخیص داده میشود؛ احتمال اثر محافظتی زنان در برابر اختلال اوتیسم به صورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است و تحقیقات انجامشده در حوزه ژنتیکی نیز آن را پشتیبانی میکند.
اثر محافظتی زنان از تحقیق در مورد عوامل ژنتیکی و محیطی مؤثر بر گسترش اوتیسم ناشی میشود؛ این فرضیه بیان میکند که زنان برای نمود و تجلی اختلال اوتیسم نیازمند درجه بالاتر و بیشتری از عوامل خطرساز ژنتیکی و محیطی نسبت به مردان هستند، بهعبارتی دیگر، زنان در برابر ویژگیهای اوتیسم نسبت به مردان در مقابل عوامل خطرساز اوتیسم محافظت میشوند. با توجه به یافتههای ممکن است انتظار افزایش خطر چند ژنی را در زنان داشته باشیم، امّا به طور مکرر این موضوع در پژوهشها مشاهده نشده است.
در یک مطالعه از دو استراتژی مکمل برای درک بهتر رابطه بین جنسیت و خطر ژنتیکی ارثی برای اوتیسم استفاده کرده شد؛ ابتدا از منابع اطلاعاتی بنیاد لوندبک دانمارکی برای تحقیقات روانپزشکی یکپارچه، درخصوص هر یک از اعضای خانواده مبتلا و غیر مبتلا به اوتیسم انجام شد. سپس در تحقیقات مکمل، نقشه ژنتیکی خواهر و برادر بزرگ را تجزیه و تحلیل کردند و سپس رابطه بین جنسیت و خطر چند ژنی برای اوتیسم را در کل خانواده بررسی کردند.
بر اساس نظریه اثر محافظتی زنانه بستگانِ نزدیک افراد اوتیسم نیز باید بار ژنتیکی بیشتری را برای اوتیسم نسبت به بستگان نزدیک مردان اوتیسم تحمل کنند. به عبارت دیگر، بستگانِ زنان اوتیسم باید بیشتر از بستگان مردانِ اوتیسم ویژگیهای اوتیسم را داشته باشند. و البته برخی از مطالعات نشان میدهد که بستگان درجه یک زنان اوتیسم دارای ویژگیهای اوتیسم بیشتری نسبت به بستگان درجه یک مردان اوتیسم هستند؛ به این معنا که یک دختر اوتیسم قطعاً دارای بستگانی است که علائم اوتیسم و یا اختلالات مرتبط را بیشتر نشان میدهند.