ردیابی چشمی در کودکان اوتیسم; چشم‌های کودک بازگو کننده ابتلا به ASD👀

ردیابی چشمی در کودکان اوتیسم| دوست اوتیسم

ردیابی چشمی در کودکان اوتیسم; اختلال طیف اوتیسم یک اختلال عصب-رشدی است،که کودکان دارای این اختلال در تعاملات اجتماعی، ارتباطی و زبانی خود دچار مشکل هستند. ردیابی چشمی در کودکان با اختلال طیف اوتیسم، یکی از نشانه های اصلی این اختلال است. یکی از مشکلات عمده در این افراد، در برقراری ارتباط و داشتن نگاه یا تماس چشمی به‌هنگام مکالمه با دیگران است. 

داشتن تماس چشمی از این جهت بسیار حائز اهمیّت است که، پردازش اطلاعات چهره افراد سبب می‌شود، تا فرد بتواند برخی رفتارهای اجتماعی خود را متناسب با آن‌ها تنظیم کند. به‌نظر می‌رسد مشکلات تماس چشمی در این کودکان، به علّت وجود ناهماهنگی‌ها و ناهنجاری‌هایی در بخشی، یا همه‌ی سیستم‌های عصبی مرتبط با این مهارت است.

مطلب پیشنهادی: تفاوت های ساختاری مغز کودکان اوتیسم که ممکن است ندانید✨

ردیابی چشمی و کودکان با اختلال طیف اوتیسم

 

ردیابی چشمی برای دنبال کردن نگاه، و حرکات چشمی افراد انجام می‌شود؛ محققین از ردیابی چشمی در افراد، می‌توانند برای مطالعات پژوهشی مختلف همچون مطالعات سیستم بینایی، شناخت و روانشناسی استفاده کنند. دریابی چشمی از دیرباز در آزمایشات مرتبط با ادراک انسان مورد استفاده قرار گرفت. 

اوّلین بار در سال 1977 روانشناسان دانشگاه دورهام در انگلستان، حرکات چشمی سه فرد بالغ را مورد بررسی قرار دادند، و متوجه شدند که مردم به‌هنگام مکالمه با دیگران، بیشتر به ویژگی‌های اصلی صورت افراد، بینی، دهان و چشم‌ها نگاه می‌کنند.

ردیابی چشمی| دوست اوتیسم

علت ردیابی چشمی

ردیابی چشمی به دو دلیل اصلی برای درک و شناخت اختلال طیف اوتیسم بسیار ضروری است؛

پژوهش‌ها نشان می‌دهند، آن‌چه که افرادِ بدون اختلال اوتیسم، به‌هنگام تعامل با سایر افراد به آن دقّت دارند و نگاه می‌کنند، با افراد دارای اختلال طیف اوتیسم متفاوت است. 

محققین با کمک ردیابی چشمی، می‌توانند به اطلاعات مفیدی برای انجام مطالعات گسترده، درباره‌‌ی نظریه‌ذهن در کودکان اتیسم بپردازند.

مطلب پیشنهادی: تاثیر ژنتیک در اختلال اوتیسم; بررسی منشا این اختلال

مطالعاتی در افراد دارای اختلال طیف اتیسم

در سال 2002، پژوهشگران دانشگاه کارولینای شمالی، اوّلین مطالعه انجام‌شده درباره‌ی ردیابی چشمی در افراد دارای اختلال طیف اتیسم، را منتشر کردند؛ آن‌ها حرکات چشم پنج فرد بزرگسال دارای اختلال طیف اتیسم را ردیابی کردند و دریافتند که این افراد نسبت به افراد بدون اختلال طیف اتیسم، زمان کمتری را صرف تماشای بینی و چشم‌های افراد می‌کنند.

همچنین در پژوهشی دیگر، محققین دریافتند که افراد با اختلال طیف اتیسم، به‌هنگام مشاهده‌ی یک برنامه‌ی تلویزیونی، معمولاً بیشتر به دهان بازیگران و یا حتی حرکات دورتر، و در حاشیه صحنه فیلم نگاه می‌کنند. درحالی که افراد بدون اختلال، بیشتر به دهان، چشم‌ها و بینی بازیگران نگاه می‌کنند.

در پژوهشی دیگر که درباره‌ی تکامل نظریه ذهن، و ارتباط آن با نحوه‌ی نگاه‌کردن در افراد با اختلال طیف اوتیسم بود؛ محققین دریافتند که، از آن‌جایی که شکست در آزمون‌های نظریه ذهن، با نقص در زبان و تعاملات اجتماعی همراه است، افراد با اختلال طیف اتیسم به‌هنگام حل مسئله، اگر حتی در شرایطی به مکان صحیح نگاه کنند، باز هم قادر به ارائه پاسخ صحیح نیستند، و این مسئله ناشی از نقص در نظریه ذهن این کودکان است، و اثر ردیابی چشمی در این موارد کمتر است.

ردیابی چشمی و کودکان با اختلال طیف اوتیسم| دوست اوتیسم

تفاوت کودکان اوتیسم و کودک عادی

به‌طور خلاصه عمده تفاوت‌های کودکان اتیسم، با همسالان بدون اختلال خود در ردیابی چشمی در این موارد است:

  1. تمایل کمتری به نگاه‌کردن به چشم‌ها دارند، و نگاه‌کردن به دهان افراد را ترجیح می‌دهند. اگر فردی درحال صحبت‌کردن باشد، کودکان اوتیسم مایلند که به گوش‌های فرد بیشتر از دهان او توجه کنند. 
  2. از نگاه‌کردن به صحنه‌هایی که نشان‌دهنده‌ی روابط اجتماعی است به‌شدّت گریزان هستند، این درحالی است که بیشتر ترجیح می‌دهند که به صحنه‌هایی توجه کنند، که شامل اشکال هندسی به ویژه اشکال هندسی پیچیده هستند.
  3. به علّت ضعف در هماهنگی بین حرکات دست و چشم، قادر به ردیابی صحیح حرکات قلم، به‌ویژه به‌هنگام ترسیم نیستند.
  4. در تشخیص احساسات مثبت، همچون شادی، عملکرد بهتری دارند. زیرا که آن‌ها غالباً به دهان افراد به‌جای چشم‌ها و ابروهایشان نگاه می‌کنند.
تفاوت کودکان اوتیسم و کودک عادی| دوست اوتیسم
 

نتیجه گیری

در پژوهش‌های اخیر، محققین با کمک ردیابی چشمی، به نظارت بر روند پلک‌زدن در کودکان با اختلال طیف اوتیسم پرداختند. براساس این مطالعات کودکان بدون اختلال طیف اوتیسم، به‌هنگام تماشای یک برنامه‌ی هیجان‌انگیز، برای مثال مشاهده دعوای دو کودک بر سر یک اسباب‌بازی، معمولاً از پلک‌زدن خودداری می‌کنند. درحالی که در کودکان با اختلال طیف اوتیسم، محتوای احساسی صحنه‌ها هیچ تفاوتی در پلک‌زدن آن‌ها ایجاد نمی‌کند.

 آن‌ها به همان اندازه هنگام مشاهده‌ی صحنه‌های احساسی، در صحنه‌های خسته‌کننده و راکد فیلم نیز پلک می‌زنند. در مطالعه‌ی دیگری که در سال 2011 اتجام شد، نتایج نشان داد که برخلاف افراد بدون اختلال که تلاش می‌کنند تا به‌هنگام تعامل با دیگران، پلک‌زدن خود را با آن‌ها هماهنگ کنند، افراد با اختلال طیف اتیسم هیچ‌گاه پلک‌زدن چشم خود را با چشم سایر افراد هماهنگ نمی‌کنند.

موسسه خیریه دوست اتیسم می‌کوشد تا با ارائه کاملترین خدمات توانبخشی و آموزشی، مطابق با نیازهای هر کودک، زندگی شادتری برای کودکان مبتلا به اوتیسم فراهم نماید. والد محترم، اگر نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر، درباره ی اوتیسم و یا نیاز به هرگونه آموزش برای نحوه ی برقراری ارتباط با کودک مبتلا به اتیسم خود دارید، می‌توانید از طریق شماره تلفن 02188603454 ، با ما در ارتباط باشید.

5 Comments

  1. کاربردی بود ممنون از شما

  2. عالیی

  3. مثل همیشه عالی و خبرای مهم

  4. ممنونم از اطلاعات خوبی که در اختیار ما می گذارید

  5. خیلی مطلب جدیدی بود و همیشه استفاده میکنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *